Υγεία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η υγεία αποτελεί μια πολυδιάστατη εννοια που αφορα σε ολα τα επίπεδα της υπαρξης και επιρεάζεται από ‘ενα τεράστιο σύνολο παραγόντων, φυσικών, διανοητικών και κοινωνικών, με αποτέλεσμα η διασφαλιση της να ξεγευγει κατα πολύ απο τις δυνατότητες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μπαίνοντας σε αυτή τη λογική θα πρέπει να επιδειώξουμε βιωματικά ενα υψηλό επίπεδο κατανόησης τόσο των φυσιολογικών μηχανισμών οσο και των αλληλεπιδράσεων ετσι ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε για τη διατηρηση και τη βελτίωση της υγείας μας, ατομικά και συλλογικά,αλλα και να αντιμετωπίζουμε κάθε ασθένεια σαν συνέπεια μιας ανισσορροπίας που έχει προκύψει στον οργανισμό, λαμβάνοντας υπ’οψη το γενικότερο πλαίσιο και ολους τους παραγοντες που το συνθέτουν.

Μπροσούρα “για την αυτοδιαχείριση της υγείας”

Μαθήματα

Μαθήματα βοτανοθεραπείας

Πρόκειται για ένα τρίμηνο κύκλο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, κατά τη διάρκεια του οποίου, κάθε άτομο που συμμετέχει έχει τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τη χρήση των φυτών ως θεραπευτικών μέσων, άλλα και να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας, παρασκευάζοντας ο ίδιος σπιτικά γιατρικά από βότανα.

Κάθε μάθημα είναι αυτοτελές και περιλαμβάνει:

Θεωρητικά μαθήματα

 1. βασικά στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας ενός συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού (πχ. πεπτικό, αναπνευστικό, αναπαραγωγικό, κτλ.)
 2. κοινές ασθένειες που αφορούν σε αυτό το σύστημα και βότανα ή συνδυασμοί βοτάνων που ενδείκνυνται σε κάθε περίπτωση.

Πρακτικά μαθήματα

 1. παρασκευή σπιτικών γιατρικών (βάμματα, σιρόπια, λάδια, κηραλοιφές, κτλ.)
 2. παρασκευή σαπουνιού με θεραπευτικές ιδιότητες

Για το τρίμηνο Οκτώβρης- Δεκέμβρης 2010 η σειρά των μαθημάτων θα είναι η εξής:

 1. Εισαγωγή στη βοτανοθεραπεία- τα ενεργά συστατικά των βοτάνων
 2. πεπτικό σύστημα (1)
 3. πεπτικό σύστημα (2)
 4. δέρμα
 5. νευρικό σύστημα
 6. μυικό σύστημα
 7. κυκλοφορικό σύστημα
 8. αναπνευστικό σύστημα
 9. σπιτικά γιατρικά από βότανα
 10. γυναικείο αναπαραγωγικό
 11. ουροποιητικό και ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

Μαθήματα Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος θεραπείας που εστιάζει κυρίως στην πίεση συγκεκριμένων σημείων στα άκρα του σώματος (πέλματα, χέρια, αυτιά) και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των θεραπευτικών δυνάμεων του ίδιου του σώματος, δίνοντας του το μήνυμα να εστιάσει την προσοχή του εκεί που υπάρχει ανάγκη. Το σώμα μας, όπως και ολόκληρο το Σύμπαν, είναι ολογραφικό, έτσι ασκώντας πίεση στα αντανακλαστικά σημεία του ποδιού π.χ. μπορούμε να επηρεάσουμε ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας του το μήνυμα να εστιάσει την προσοχή του εκεί που υπάρχει ανάγκη. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων θα μάθουμε βασικά σημεία του πέλματος και της ράχης του ποδιού, ούτως ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σε περιπτώσεις ανάγκης (όπως π.χ. πονοκέφαλοι, αμηνόρροια, επώδυνη έμμηνος ρήση) καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να προσεγγίσουμε και να χειριστούμε τα διάφορα σημεία. Θα εξοικειωθούμε επίσης με το πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε ενδείξεις που αντικατοπτρίζουν την γενικότερη κατάσταση των οργάνων του σώματός μας, στο πόδι.

Μαθήματα Hatha Yoga

Η γιόγκα είναι μια αρχαία τέχνη και επιστήμη η οποία χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές (σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, βαθιά χαλάρωση, τεχνικές συγκέντρωσης και διαλογισμού) με στόχο την εξερεύνηση και αφύπνιση του σώματος, της αναπνοής και του νου. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση στη γιόγκα, μεταξύ άλλων, βελτιώνει την υγεία, εξισορροπεί τα συστήματα του σώματος (νευρικό, ορμονικό κλπ), μειώνει το άγχος και σταθεροποιεί το νου. Πέρα όμως από τα λόγια, γιόγκα είναι κάτι που συμβαίνει, μια διαδικασία ζωντανή και ιδιαίτερη για τον καθένα μας, μια συνειδητή πορεία αυτοθεραπείας και μεταμόρφωσης.

Μαθήματα Βody Control  (βασισμένο στην μέθοδο Pilates)

Μέσα από ασκήσεις εναρμονισμένες με την αναπνοή, εστιάζουμε στην επιμήκυνση και την ενδυνάμωση των μυών. Δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες, με σκοπό να ευθυγραμμίστει το σώμα και να βελτιωθεί τη στάση του. Το σώμα γίνεται δυνατότερο, λεπτότερο και σταθερότερο ενώ καθώς εξελίσσεται η επικοινωνία σώματος και μυαλού η κίνηση αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο και ισορροπία.

Mαθήματα Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Ο κύκλος μαθημάτων αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της παραδοσιακής κινέζικης φιλοσοφίας και ιατρικής. Θα μελετήσουμε την ενέργεια yin –yang,  τον νόμο των 5 στοιχείων, την περιγραφή των μεσημβρινών και τον συνδυασμό τους με τα αντίστοιχα όργανα, αλλά και τα σημαντικότερα βελονοστικά σημεία.

Μαθήματα Αφρικάνικου Χορού

Στην Αφρική ο ρυθμός διέπει όλες τις πτυχές της ζωής και ο χορός συνοδεύει πολλές από τις καθημερινές δραστηριό-τητες και τις τελετουργικές πρακτικές. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από τη φύση και τις αγροτικές εργασίες. Χορεύοντας με γυμνά πέλματα θα βελτιώσουμε την επαφή μας με τη γη, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσουμε σωματικές και συναισθηματικές εντάσεις.

Stretching-Yoga

Στο μάθημα αυτό χρησιμοποιούνται στοιχεία από διάφορα συστήματα κίνησης και τεχνικές όπως Σύγχρονος και Κλασσικός χορός, Διατάσεις, Υoga (Ashtanga Vinyasa), Pilates, Αναπνοές, Χαλάρωση. Στόχος του μαθήματος είναι η αναγνώριση και η ενδυνάμωση του μυοσκελετικού μας συστήματος περνώντας μέσα από δρόμους των παραπάνω τεχνικών με μαλακές μεταβάσεις σε ροή κρατώντας την σχέση με τον ρυθμό της αναπνοής, της μουσικής ή και της σιωπής. Δουλεύουμε ξυπνώντας την συνείδηση μας, ανοίγοντας τις αντιληπτικές μας αισθήσεις σε σχέση με το σώμα μας, τον προσωπικό και τον κοινό μας χώρο. Μυαλό, κιναίσθηση και όλες οι άλλες αισθήσεις ενυπάρχουν και δουλεύουν ισάξια. Αποσυμφορίζουμε τον οργανισμό μας από τις εντάσεις και την δυσκινησία, μαλακώνουμε τις αρθρώσεις και τονώνουμε τους μύες. Αναπνέουμε καλύτερα και χαλαρώνουμε…

Σεμινάρια

Βασικές τεχνικές θεραπευτικής μαλαξης

Πρόκειται για ένα τριήμερο σεμινάριο συνολικής διάρκειας 20 ωρών, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν αρχικά να βελτιώσουν τη σχέση με το σώμα τους και να μπορέσουν χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές να αντιμετωπίσουν μυικές και ψυχολογικές εντάσεις, στα πλαίσια της αυτομόρφωσης και της προσπάθειας για την αυτοδιαχείρηση της υγείας. Τεχνικά, απευθύνεται σε αρχάριους. Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

 • θεωρτικό κομμάτι:

θεραπευτικά αποτελέσματα μάλαξης
βασικές τεχνικές
έλαια-βάσεις: χαρακτηριστικά και ιδιότητες
προφυλάξεις

 • πρακτικό κομμάτι:

εφαρμογή διαφορετικών τεχνικών σε πλάτη, αυχένα, άνω και κάτω άκρα, πέλματα και κοιλιά και πρόσωπο.

Σεμινάριο Thai Massage (Ταυλανδέζικη Μάλαξη)

H παραδοσιακή ταΐλανδέζικη μάλαξη (Thai Massage) αποτελει ενα συνολο τεχνικών που αναπτύχθηκε στη νοτιοανατολική Ασια πριν από 2500 χρόνια. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται με σκοπό να διεγειρουν και να εξισορροπήσουν τη ροή της ενέργειας στα βασικά κανάλια που διατρέχουν το σώμα και να ενισχύουν τις εσωτερικές δυνάμεις αυτοίασης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πιέσεων κατά μήκος των ενεργειακών γραμμών και παθητικών διατάσεων, οι οποίες απελευθερώνουν το σώμα από νευρικές και μυϊκές έντασεις, ενεργοποιούν την κυκλοφορία αίματος και λέμφου και αποτοξινώνουν τους ιστούς.

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στο παραδοσιακό ταϋλανδέζικο μασαζ και επικεντρώνεται:
• στη σωστή στάση του σώματος  και στο συγχρονισμό κινησης και αναπνοής
• σε βασικές τεχνικές πιέσεων (χρησιμοποιώντας αντιχειρες, αγκώνες και
πήχεις) και διατασεων, σε πρόσθια, ύπτια και καθιστή θέση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν αρχικά να βελτιώσουν τη σχέση με το σώμα τους και να μπορέσουν χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές να αντιμετωπίσουν μυικές και ψυχολογικές εντάσεις, στα πλαίσια της αυτομόρφωσης και της προσπάθειας για την αυτοδιαχείρηση της υγείας. Τεχνικά, απευθύνεται σε αρχάριους.

Βοτανοθεραπεία

Πρόκειται για δυο τριήμερα   σεμινάρια τα οποία καλύπτουν την ιδια ύλη με τον τρίμηνο κύκλο μαθημάτων που αναφέρεται παραπάνω. Τα σεμινάρια, οπως και τα μαθήματα εχουν σαν στόχο  να δωσουν στους ανθρώπους που συμμετέχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν  με τη χρήση των φυτών ως θεραπευτικών μέσων, άλλα και να εμπλακούν  ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας, παρασκευάζοντας οι ίδιοι σπιτικά γιατρικά από βότανα. Κάθε σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 20 ώρες.

Σεμινάριο 1:

θεωρητικό μέρος

 • συζήτηση για την αυτοδιαχείρηση της υγείας και προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ
 • εισαγωγή στη χρήση των  βοτάνων και  συντομη ιστορία φυσικών μεθόδων θεραπείας (εστιάζοντας στα φυτά)
 • τα ενεργά συστατικά των βοτάνων (φαινόλες,ταννινες, φλαβονοείδη,αλκαλοειδή, κτλ.) και η επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • μεθοδοι παρασκευής σπιτικών γιατρικών από βότανα
 • βοτανοθεραπεία για το πεπτικό συστημα και το δέρμα

πρακτικό μέρος:

Σπιτικό φαρμακείο απο βότανα:παρασκεύη σπιτικών γιατρικών (εγχυμα, αφέψημα, βάμμα, σιρόπι, ελαιο απο βότανα, κηραλοιφή, χάπια, καταπλάσμα κτλ…)

Σεμινάριο 2:

θεωρητικό μέρος:

βοτανοθεραπεία για τα παρακάτω συστήματα:

 • νευρικό σύστημα
 • μυικό σύστημα
 • κυκλοφορικό σύστημα
 • αναπνευστικό σύστημα
 • γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα
 • ουροποιητικό και ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

πρακτικό μάθημα:

παρασκευή σαπουνιού από βότανα

σεμινάριο βοτανοθεραπείας στα Χανιά

Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού

Μέσα από την ιστορία του σαπουνιού θα προσεγγίσουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και χρήσης. Θα εξηγήσουμε τη χημεία της σαπωνοποίησης και τη σημασία του pH. Θα μελετήσουμε τις ιδιότητες των ελαίων που χρησιμοποιούνται στη σαπωνοποίηση και τις ιδιότητες που προσδίδουν στο σαπούνι που προκύπτει. Παρασκευάζοντας σαπούνι θα πειραματιστούμε με διαφορετικά χρώματα υφές και αρώματα χρησιμοποιώντας διάφορα φυσικά υλικά και θα αναλύσουμε βασικές έννοιες όπως ο βαθμός σαπωνοποίησης και η υδρολίπανση και η ωρίμανση του σαπουνιού. Θα μιλήσουμε για τους συνδυασμούς βοτάνων και αιθέριων ελαίων που δίνουν στο σαπούνι θεραπευτικές ιδιότητες.  Τέλος θα μιλήσουμε για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν και βασικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει λαμβάνονται κατά την παρασκευή του σαπουνιού.

Σεμινάριο αρωματοθεραπείας

Πρόκειται για ένα διήμερο σεμινάριο συνολικής διάρκειας 16 ωρών μέσα από το οποίο οι ανθρωποι που συμμετέχουν θα εχουν τη δυνατότητα να να εξοικειωθούν με τη χρήση των αιθερίων ελαιων και να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την αντιμετπωπιση κοινών παθήσεων ετσι ώστε σταδιακά να τα εντάξουν συτην καθημερινότητα τους. Αναλυτικά το σεμινάριο περιλαμβάνει:

 • σύντομη ιστορία αρωματοθεραπείας
 • τρόπος απορροφησης και λειτουργίας  των  αιθερίων  ελαίων μέσα στο σώμα (φυσιολογικοί μηχανισμοι)
 • τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του κάθε αιθερίου έλαιου ξεχωριστά
 • μείγματα αιθεριών ελαίων για κοινές παθήσεις  (αρωματοθεραπεία ανα σύστημα π.χ. πεπτικό, νευρικό, αναπνευστικό κτλ.)

Παράλληλα, στα πλαίσια του εργαστηρίου διοργανώνονται δραστηριότητες μικρότερης διαρκειας που περιλαμβάνουν:

 • ενημερωτικες συζητήσεις για την αυτοδιαχείρηση της υγείας και σχετικές προβολές
 • δημιουργία σπορίων και οργάνωση χαριστικών παζάριών σποροφύτων θεραπευτικών βοτάνων
 •  αυτοτελή μαθήματα βοτανοθεραπείας (π.χ: πρακτικά εργαστήρια παρασκευής σπιτικών από βότανα ή παρασκευής σαπουνιού)
 • δημιουργία μικρών βοτανικών κήπων με θεραπευτικά φυτά

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται είτε στο χώρο της Νεας Γουινέας είτε εκτός, σε συνεργασία με άλλες ομάδες και συλλογικότητες.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: