Τροφή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Μαθήματα

Μαθήματα μεταποίησης τροφίμων

Μεσα από μια σειρά πρακτικών μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειώθούν με παραδοσιακές τεχνικές μεταποίησης και συντήρησης τροφής, όπως π.χ αποξήρανση, η συντήρηση σε λάδι ή ξύδι και η κονσερβοποίηση, αλλά και τεχνικές που περιλαμβάνουν ζύμωση όπως π.χ. η παρασκευή ψωμιού και τυριού. Αναλυτικά η σειρά των μαθημάτων θα είναι η εξής:

1ο και 2ο μαθημα: διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής για γλυκα του κουταλιού και λικέρ και κονσερβοποίηση

3ο μαθημα: επεξεργασία ελιας για διατηρηση σε βαζάκια- παρασκευή πάστας ελιάς και ελαιόλαδου με βότανα- παρασκευή τουρσιού

4ο μάθημα: παρασκευή σάλτσας (ντοματα, πέστο..) και σαλάτας (μελιτζανοσαλάτα, πιπεροσαλάτα)- κονσερβοποίηση

5ο-6ο-7ο μαθημα: αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά: παρασκευή ψωμιου και παξιμαδιού, ζύμη για φύλλο πίτας και πίτσας, σπιτικά ζυμαρικά,κουλουράκια, κριτσίνια

8ο μαθημα: λουκούμια και χαλβάς

9ο μάθημα: παστέλι και γλυκά με ξηρούς καρπούς

10ο και 11ο και 12ο μαθημα: φυτικά γάλατα τυριά, βουτυρα και παγωτά!

Δεν υπάρχει καθορισμένο αντίτιμο για τα μαθήματα. Υπάρχει ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης για το χώρο στο οποίο ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει ελεύθερα ότι θέλει, ανάλογα με το πως αξιολογεί ο ίδιος το εγχείρημα, την ποιότητα της πληροφορίας και τη δουλείας μας και φυσικά ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Βάζουμε ως προτεινόμενη συνεισφορά τα 5 ευρώ, που είναι ουσιαστικά τα χρήματα που θα αναλογούσαν κατά μέσο όρο στο κάθε άτομο που έρχεται και παρακολουθεί κάποιο εργαστήριο, για να καλύπτονται τα έξοδα του χώρου με τη δυναμική που έχει το όλο εγχείρημα αυτή τη στιγμή.

Σεμινάρια

Βιολογική καλλιέργεια σε συνθήκες πόλης

Το εργαστήριο δημιουργήθηκε με στόχο την εξοικείωση με την έννοια της αυτοδιαχείρησης της τροφής, στα πλαίσια που αυτό είναι εφικτό σε συνθήκες πόλης. Κάθε άτομο που συμμετέχει έχει τη δυνατότητα να απόκτήσει βασικές γνώσεις για την καλλιέργεια των κηπευτικών και να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία παραγωγής της τροφής του, κατασκεύαζοντας ένα μικρό αστικό  λαχανόκηπο που θα καλύψει μέρος από τις διατροφικές του ανάγκες. Τα σεμινάρια που διοργανώνονται περιλαμβάνουν ενα θεωρητικό κομματι σχετικά με  απλές, αειφορικές  καλλιεργητικές πρακτικές και ενα πρακτικό σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους σε μικρούς αστικούς κήπους.

Συγκεκριμένα:

Θεωρητικό κομματι:

 1. βασικές έννοιες φυσιολογίας φυτών (φύτρωση, αναπτυξη, κυκλος ζωής)
 2.  βιολογική καλλιέργεια
 3. το χώμα και τα απαραίτητα θρεπτικα για την αναπτυξη των φυτών – βιολογική λίπανση
 4.  κομποστοποίηση
 5. αντιμετώπιση ασθενειών με φυσικά μέσα
 6. πληροφορίες για κάθε καλλιεργούμενο φυτό ξεχωριστά ( απαιτήσεις σε  θρεπτικά συστατικά, φως και υγρασία, συγκαλλιέργεια, ασυμβατότητες κτλ.)
 7. συλλογή και διατήρηση σπόρων

Πρακτικό κομμάτι:

 1. κατασκευή κάδου κομποστοποίησης
 2. σπορά σε δοχεία
 3. κατασκευή δοχείων για καλλιέργεια – φύτεμα
 4. παρασκευή σκευασμάτων από βότανα για λίπανση και φυτοπροστασία

Τα σεμινάρια είναι διημερα και η συνολική τους διάρκεια είναι 16 ώρες. Βάζουμε ως προτεινόμενη συνεισφορά τα 30 ευρώ, που είναι ουσιαστικά τα χρήματα που θα αναλογούσαν κατά μέσο όρο στο κάθε άτομο που έρχεται και παρακολουθεί κάποιο σεμινάριο, για να καλύπτονται τα έξοδα του χώρου με τη δυναμική που έχει το όλο εγχείρημα αυτή τη στιγμή. Η συνεισφορά είναι συζητήσιμη, για οποιον θεωρεί πως το ποσό ξεπερνά τις οικονομικές του δυνατότητες του.

Παράλληλα, στα πλαίσια του εργαστηρίου διοργανώνονται δραστηριότητες μικρότερης διαρκειας που περιλαμβάνουν:

 • ενημερωτικες συζητήσεις σχετικά με τον ελεγχο πάνω στην τροφή και την διαδικασία παραγωγής της
 • δημιουργία ή διανομή σποροφύτων που προερχονται από ντοπιες ποικιλίες από διαφορετικές περιοχές της χώρας
 •  αυτοτελή μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας (π.χ: φύτεμα  ή κατασκευή καδου κομποστοποιησης) 

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται είτε στο χώρο της Νεας Γουινέας είτε εκτός, σε συνεργασία με άλλες ομάδες και συλλογικότητες.

σπιτική μπύρα νεα γουινέα!

Παρασκευή σπιτικής μπύρας

Προκειται για ένα μονοήμερο σεμινάριο κατα τη διαρκεια του οποιου παρουσιάζεται θεωρητκά και πρακτικά η διαδικασία παραγωγής σπιτικής μπύρας από εκχύλισμα βύνης.

Αναλυτικά:

 • Θεωρία αλκοολικής ζύμωσης
 • Προετοιμασία μείγματος μαγιάς και βύνης για την ζύμωση
 • Έλεγχος διαδικασίας ζύμωσης
 • Εμφιάλωση
 • Ποιοτικός έλεγχος!

Χώρος αλληλέγγυου εμπορίου

(Ο χώρος λειτουργεί τις ώρες και τις μέρες των μαθημάτων)

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: